Beboernes historier om deres huse, her fortalt af Carsten Frederiksen i 2020.
I 1939 fik Fru Hvidt bygget Ejbyvej 11 på en udstykning fra Hanevadsvej, nu Gl. Skovlundevej nr.54 ( ”Kino Radio”). Dengang var det stationsforstanderen der ejede grunden og som udstykkede den – vi har under renoveringen af huset fundet en avis fra august 1939, som lå under gulvbrædderne, hvilket vidst var almindelig kutyme at lægge ned når man byggede, for at datere byggeriet.
Da fru Hvidt døde købte mine forældre huset. Min far havde hørt om det i Odd Fellow Logen hvor han var medlem sammen med ”Smeden” Werner Karlson, Gårdejer Anders Bertelsen (Kausbjerggård), Lars Kristian? (Skovlundegård), samt sønnerne til Lillevangs-gård.
På daværende tidspunkt arbejde han inde i København, og hans kollegaer var rystet over at han ville flytte helt der ud på landet. Det skal siges at der dengang var 400 stemmeberettigede i Skovlunde. De fleste boede på den anden side af banen omkring Frederiksunds-vej.
Fru Hvidt havde haft en tjenestepige Signe, til hushjælp. Signe var af den overbevisning at hun skulle arve huset, men det blev sat til salg, så da mine forældre kom til Skovlunde for at se på huset, var kælderen fyldt med vand. Min far kunne godt gennemskue situationen – jeg tror han var blevet advaret af Anders Bertelsen, så han valgte at købe huset alligevel. Jens og Lisette flyttede ind og kælderen blev tømt for vand og brugt til værksted og vaskerum.
I de første år arbejdede Jens, som var elektroingeniør i København hos et firma der hed H.C. Hansen, herefter hos Lyfa i Måløv og senere åbnede han sin egen lille virksomhed ELS (Elektroteknisk Laboratorium Skovlunde) i kælderen.
Jens og en onkel byggede en garage på siden af huset i 1957, og byggede den således at der senere kunne bygges ovenpå op til kip, således at huset kunne udvides, der var nemlig kun et lille toilet på 1kvm. Bad måtte man tage nede i vaskekælderen, hvor den store gruekedel stod som min mor vaskede tøj i.
Oven på garagen blev der lavet en terrasse, som der var udgang til fra køkkenet. Køkkenet var udstyret med et brændekomfur, som Jens dog hurtigt fik erstattet med et elkomfur. Han fik også installeret et olie fyr, og moderne som han var blev der lagt varmlufts kanaler ind i hele huset. Det var en god og effektiv varme, desværre var kanalerne lavet af eternit, så jeg håber ikke at jeg har indåndet for meget asbest gennem tiden.
Da Jens blev selvstændig, gik alt arbejdet på huset ud over ren vedligeholdelse i stå, så han fik aldrig bygget den udvidelse han havde drømt om, og med tiden levede de med de mangler huset havde, uden at tænke nærmere over det.
Jens havde også ordnet haven, så den var en pryd med frugtbuske, kartofler og andre grønsager. Der var tid den gang han arbejde for andre, men også haven endte med at blive forsømt i jagten på at få en indkomst vi kunne leve af. Der blev sået græs over det meste, da det var til at holde.
Jens døde i 1999 og Lisette det efterfølgende år 2000. Jeg arvede huset sammen med min søster Nina. I første omgang var vi ved at sælge det, da det var så lille og forsømt. Min søster var ikke interesseret i det, og Anna-Mette og jeg kunne ikke overskue alt det arbejde der skulle gøres, men nogle af vores venner overbeviste os om at vi ikke måtte sælge.
Jeg havde set at Real Kredit havde en ordning så man for 4000,-kr. kunne få en arkitekt til at se på huset og vurdere hvad der skulle gøres. Vi fik kontakt til en arkitekt Ole H. som viste sig at have boet i Lilletoften som barn. Han lavede nogle skitser og havde mange gode ideer som vi kunne plukke af, og så gav det pludselig mening at overtage huset. Det endte med at vi antog ham til at hjælpe med at få ombygget huset. Han havde kontakt til en entreprenør som påtog sig opgaven.
Desværre havde entreprenøren ikke styr på finanserne i hans firma, således at han brugte nogle af vores betalinger til at betale gæld til anden side, så pludselig gik arbejdet i stå, da håndværkerne ikke fik deres løn. Heldigvis havde vi ikke udbetalt det hele til entreprenøren, så vi kunne betale håndværkerne direkte herefter. Arbejdet var også aftalt som en del selvbyg, så vi måtte også i arbejdstøjet, så det meste af den indvendige aptering har vi selv lavet.
Vi fik også lavet omfangsdræn om hele huset, samt ny kloakering, da der var en septiktank før. Vi har en bekendt Finn der er kloakmester og gartner, så ved fælles hjælp fik vi klaret opgaven, hertil kom en stor 4 m3 regnsvandstank som samler al vandet fra taget til toiletskyl og tøjvask. Der blev lige puttet 200.000 kr. ned i jorden, og det hele blev dækket til igen så ingen kan se det.
Nu er det efterhånden 18 år siden vi flyttede ind her på Ejbyvej 11, og vi arbejder stadig på hus og have, men vi kan lide det og er rigtig glade for at bo her i GL. Skovlunde.